VVAZ
Intermedis

Klik hier voor
onze diensten

Intermedis A & A

’Niets veranderd aan boeterenteberekening’

Geplaatst op: 04-10-2016, 15:40:51

Wie bij ING, ABN Amro of Rabobank een hypotheek heeft en die wil oversluiten, hoeft zich geen zorgen te maken over een te hoge boeterente. Aldus de drie banken.

De vierde hypotheekbank voor ons land, SNS, moest gisteren door het stof in het tv-programma Radar. Klanten van de bank hadden een te hoge boeterente betaald omdat SNS de zogenaamde ’vergelijkingsrente’ in eigen voordeel liet uitvallen. Dat is tegen de Europese regels. Wie na 14 juli zijn hypotheek van SNS heeft overgesloten, krijgt een nieuwe boeterenteberekening en mogelijk een deel van zijn geld terug.

ABN Amro is „een paar jaar geleden” al van de voor klanten nadelige rekenmethode afgestapt, reageert een woordvoerder van ABN Amro. Klanten worden „zorgvuldig en duidelijk geïnformeerd” en de berekening van de boeterente is „transparant en volgens de regels”.

Voor de resultaten van een onderzoek dat de Autoriteit Financiële Markten naar boeterentes heeft ingesteld lijkt ABN Amro niets te vrezen. ING houdt het bij een diplomatiek „niet op de zaken willen vooruitlopen”, maar ook daar zegt een woordvoerder dat de zaakjes op orde zijn. „Met interpolatie berekenen we het exacte renteverlies”, aldus de zegsvrouw. „En we houden rekening met in het hypotheekcontract opgenomen aflossingen op de hoofdsom.” Net als ABN Amro, overigens.

Ook Rabobank ten slotte zegt te werken „volgens de eisen die de wetgeving hieraan stelt”. Wel stelt de bank dat er nog geen goede definitie is van het ’financieel nadeel van de bank’. Aan de hand van dat bedrag wordt de boeterente berekend. Rabo wil meewerken aan een „eenduidige en begrijpelijke uitleg” van dat begrip, aldus een woordvoerder. „Tot op heden heeft de Rabobank niets gewijzigd in haar berekeningen.”

Bron: www.dft.nl van 4 oktober 2016

Vorige pagina